1. Home
  2. -
  3. 2019

2019

De klank van je gitaar opfrissen.
Het scheelt al veel als je op tijd nieuwe snaren op je gitaar zet.
Even de toets schoonmaken, als toch alle snaren eraf zijn,  met een beetje Pledge Classic (supermarkt) op een doekje gespoten en dan droog nawrijven. Bij hardnekkig vuil kun je de Pledge er ook rechtstreeks opspuiten en ’n minuutje laten inwerken. Niet teveel erop spuiten! Iets anders zou ik niet gebruiken. Lemon oil is geen best spul om op je toets te smeren. Het is een vluchtige olie, die het vet van het toetshout oplost en mee verdampt. Je toets droogt er uiteindelijk helemaal van uit en dat is niet best. Verder natuurlijk geen enkele was op je gitaar smeren, van welke soort dan ook. Je verwoest je instrument ermee.

Vooral akoestische gitaren die wat zwaar gebouwd zijn in de fabriek, kunnen na jaren van gebruik een beetje dof gaan klinken. In de werkplaats kan ik daar wel wat aan doen, door in de klankkast aan de balkjes te werken en het klankblad opnieuw te tunen, zodat alle boventonen er weer goed uitkomen.
Je hoort weer balans en opgefriste boventonen. Er kunnen ook nog andere oorzaken zijn voor een dof klinkende gitaar, zoals bijvoorbeeld een brugplaat die los is gelaten, of gebroken balkjes.
Een goed frettenvlak met goed afgeronde- en gepolijste fretten is de basis van elke gitaar.
Een hals met weinig spanning van de halspen klinkt ook stukken beter, dan een veel te strak aangedraaide halspen. Een nut zonder fricties en een goed afgestelde brug, zorgen voor een zuiver instrument. En dat klinkt ook weer frisser. Als je alles bij elkaar optelt, dan wordt het meer dan de ‘som der dingen’. En daar word je echt blij van als gitarist. Daar mag ik gelukkig vaak getuige van zijn als ik weer een instrument heb afgewerkt.