1. Home
  2. -
  3. BLOG lezen
  4. -
  5. Niet Gecategoriseerd
  6. -
  7. Gibson Tune ‘o Matic brug

Gibson Tune ‘o Matic brug

19 November 2021

Hallo gitaarvrienden. Donderdags geef ik nog altijd gitaarles. Ik ben al met dat gitaarles geven begonnen toen ik nog bij m’n vader en moeder thuis woonde. Op m’n 24e, ging ik de deur uit om met m’n grote liefde samen te gaan wonen. Ik verdiende toen al twee jaar de kost met muziekoptredens, maar ook in die periode ben ik altijd les blijven geven. Alleen gingen de optredens wel altijd voor, maar dat wisten m’n leerlingen. Door dat lessen blijf ik zelf ook scherp en up to date. Ik doe het nog steeds graag. Toch heb ik vandaag ook nog tijd gehad om wat dingetjes in de werkplaats te doen. Een van de dingen was een intonatie-schroefje vervangen van een Gibson Tune ‘o-matic brug. Je weet wel een van de schroefjes die het metalen zadeltje verstelt, waarover de snaar loopt. Meestal zijn deze verstelbaar met een sleufkop, of met ’n kruiskop schroevendraaier. Deze niet. Op dit exemplaar kon het zadeltje alleen versteld worden met ’n inbus-sleuteltje van 3,2 mm. Helaas had in het verleden iemand een van de schroefjes geforceerd en kon daardoor niet meer versteld worden. Het ziet er simpel uit. Even ’n ander schroefje erin doen en klaar. Nou, eh nee dus. Probeer maar eens aan precies zo’n schroefje te komen. Dat zal niet gemakkelijk worden. Daarom heb ik een inbus-schroefje van 20 mm ingekort naar 12 mm lengte en daarnaast de schroef ook moeten voorzien van een cylindrisch uiteindje van 2 mm rond. Dat eindje houdt het schroefje op z’n plaats in het frame van de Tune ‘o-matic brug en daarmee dus ook het zadeltje.
Het was even werk. Het viel reuzen mee eigenlijk. En, technisch is het probleem nu goed verholpen, want de brugzadel kan weer versteld worden.
Achteraf heb ik mij wel afgevraagd of deze brug wel de originele is, omdat ik bij Gibson nooit eerder inbus-schroefjes op deze plaats heb gezien. Ik weet het niet 100% zeker en voor de werking maakt het geen verschil, maar ik gok erop, dat dit dus niet de originele brug is geweest. Het zijn rare tijden op dit moment, met veel te weinig live muziek, maar ik hoop dat jullie creatief genoeg zijn om je te blijven vermaken met muziek maken, al is het maar uit principe, haha. Geniet van je muziek. Hoe dan ook.

Tune-o-matic Bridge (studs/bushings post) Silver D8L9 | eBay

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.