1. Home
  2. -
  3. BLOG lezen
  4. -
  5. Niet Gecategoriseerd
  6. -
  7. In Memoriam Henk de Kloe....

In Memoriam Henk de Kloe. En verder: Wiskunde in de gitaar.

Donderdag 25 November 2021
Hallo beste gitaarvrienden en gitaarvriendinnen. Dankjewel dat jullie mij blijven volgen, ook nu ik minimaal op Facebook post en m’n verrotte best doe, om hier het lijntje met jullie open te houden. Ik kan in de statistieken van mijn website zien, dat jullie massaal mijn BLOG lezen en daar ben ik jullie hartstikke dankbaar voor. Want, wie mij volgen weten het wel, dat mijn werk aan gitaren mij zeer lief is. En het mag ook heus weleens gezegd worden, dat ik zonder jullie support helemaal nergens ben.  Dank dank dank!
Soms komen er heel speciale gitaren naar mijn werkplaats, zoals ’n tijdje geleden deze gitaar, die gebouwd is door een Waalwijkse collega en vriend van mij, Henk de Kloe, die helaas veel te vroeg in 1999 reeds is overleden. Henk was een liefhebber van Folk-music en hield erg van Schotse en Ierse muziek. Zijn liefde voor deze muziek kon hij naast het gitaarspelen ook kwijt in het bespelen van de Schotse doedelzak en ook in het bouwen van akoestische gitaren en cisters in de ruime werkplaats achter z’n huis. Een unieke man die dus ook unieke gitaren vervaardigde. Soms komt er dus iemand met ’n gitaar van Henk naar de werkplaats voor onderhoud en/of reparatie. het is bijzonder hoe ik Henk ‘dichtbij’ mij voel, wanneer ik aan zijn instrumenten bezig ben. Ik zal het mij wel inbeelden, maar het is dan toch ook net alsof Henk voortdurend commentaar levert over wat ik aan het doen ben. Ergens wel grappig en helemaal niet storend. Ik zeg dan weleens hardop ”Zeg Henk, ik kan hier ook nie meer doen dan m’n best hè”.

Henk was een forse man, die met volle teugen van het leven genoot en zo zien zijn gitaren er ook uit.In Memoriam: Henk de Kloe.  ”Wij, jouw vrienden missen jou nog elke dag”.

Tot zover het waardig terugdenken aan Henk.
+++++++++++++++++++++++++++++++

En verder vandaag…
Ik probeerde iemand te helpen met wiskunde, waar ik zelf eigenlijk nooit zo heel goed in was op school.
Een vriend van me is wiskundeleraar en ook een fantastische gitarist trouwens, maar ik heb weleens iets wiskundigs aan hem gevraagd en zoals hij het uitlegt snap ik alles. Dus ik weet niet zeker, of mijn magere schoolresultaten op het gebied van Algebra en Meetkunde, wel aan mijn inspanningen moeten worden toegeschreven. Het stelt natuurlijk niks voor, maar ik ben er achter gekomen, dat zodra ik het kan visualiseren, ik het ook kan begrijpen en oplossen. Als je veel aan gitaren werkt is dat wel heel handig om te kunnen. Een eenvoudig voorbeeldje daarvan, zie je op deze foto. De vraag hier is dus: ”Wat, of hoeveel is X ?” en daaraan toegevoegd ” 1/4 X = X-45. Voor ’n wiskundige zo klaar als ’n klontje, maar om de een of andere reden, pakt dat niet meteen bij mij. Dus ik moet het dan voor mezelf eerst even visualiseren. Dat doe ik dan ongeveer zoals hier op de foto. En dan zie ik het ineens. Weet jij nu ook hoeveel X is?
Nu weer even terug m’n werkplaatsje.
Soms moet ik stoken in de werkplaats om de vochtigheidsgraad op peil te houden en dat werkt dan wel heel goed.
Alleen kan het dan weleens ineens ’n beetje warm worden voor mezelf. En dan zit ik daar in m’n T-shirt terwijl het buiten behoorlijk fris is.
Technisch goed werk maken, ja dat is toch wel helemaal mijn ding. Het is voortdurend passen en meten en narekenen. Een gitaar zit feitelijk vol met wiskunde. Uiteindelijk is het wel zo, dat je gevoel je moet vertellen, of je het allemaal goed hebt gedaan. Een schitterend pact tussen verstand en gevoel. En daar gaat het in het leven ook over. De dingen moeten kloppen, maar dat niet alleen. Het moet ook goed voelen.
Dit was mijn bijdrage weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van, geniet van jezelf en van elkaar. Cheers!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.