Klank verbeteren

Maandag 22 November 2021

Het is weer Maandag vrienden. Als je geen hekel aan je werk hebt, maar er juist plezier aan beleeft, dan is dat goed nieuws.
Dus ik ga vandaag weer lekker aan een gitaar beginnen. Het is met al mijn 40 jaar ervaring wel routine, maar het blijft ook nieuw, omdat het altijd  toch net weer even anders is. Het mooiste werk vind ik persoonlijk om een matig klinkende gitaar zo te kunnen tunen, dat hij ’n klasse geluid gaat produceren. En dan niet dat je goed moet luisteren om het verschil te kunnen horen, maar een overduidelijke klankverbetering. Daar word ik pas echt blij van en de vrienden waarvoor ik het doe ook. Soms zijn de resultaten van klankverbetering ongelooflijk. En het zijn ook lang niet altijd de duurste instrumenten die zo goed gaan klinken. Ik ben nu ook weer met een Australische akoestische gitaar bezig, die toch wel erg matig klonk. Dof hoog vooral en enigszins gedempt. Dan ga ik met een endoscope (mini-camera aan een slangetje) aan de binnenkant kijken. Bij inspectie bleken de balken veel te zwaar. Voor een fabriek is dat lekker safe met weinig kans op klachten, maar zulke dikke balken kunnen het geluid helaas alleen maar dempen. Daar werk ik dan aan. Wat schaaf- en snijwerk, of juist een overbruggingsbalkje aanbrengen en steeds tussendoor de sterkte testen en ook de flexibiliteit van het bovenblad.
Want in technisch opzicht is een klankkast niks anders als een luchtpomp, die wordt aangedreven door snaartrillingen. Aan mij de taak om die trillingen mooi en gelijkmatig naar buiten te laten komen. Over de jaren heeft de ervaring in de werkplaats mij geleerd welke balken precies invloed hebben op welke frequenties. Door zo aan een gitaar te werken kan ik de bassen, de trebles en ook de harmonische  boventonen in hoge mate beïnvloeden. Als meer mensen zouden weten welke resultaten hiermee te behalen zijn, dan zou ik het werk hier niet meer aankunnen. Van een kant dus maar goed, dat niet iedereen ervan op de hoogte is. Behalve de klank moet ik ook vaak wat doen om ’n gitaar gemakkelijker bespeelbaar te maken, of scherpe fretjes bijwerken, of een elektrische gitaar minder laten kraken, of van andere hardware voorzien. Het hoort er allemaal bij en het is de passie van mijn leven. Dus nee, ik vind het nooit zo erg als het weer Maandag is.
Fijne werkweek allemaal, of lekker van iets anders genieten. [onderstaande foto’s: Restauratievan een ‘verongelukte’ Epiphone]

 

 

 

 

 

 

 

=======================================

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.