1. Home
  2. -
  3. BLOG lezen
  4. -
  5. Niet Gecategoriseerd
  6. -
  7. Kristal helder geluid in een...

Kristal helder geluid in een gitaar is grote klasse.

Zondag 28 November 2021

Wat een grijze dag weer. Eens kijken of ik deze dag een beetje kan opvrolijken met gitaar-dingetjes.
Want wij die van gitaren houden zijn toch wel bofkonten, vergeleken met de rest.
Ik heb werkelijk geen flauw idee, hoe ik mijn leven op een zinvolle manier zou moeten doorkomen zonder de gitaar.
Dat lijkt me heel saai. Ik weet hoe belangrijk het is om niet zomaar ’n gitaar te hebben, maar juist een met bijzondere kwaliteiten.
Dat maakt het leven nog mooier. Als je een gitaar kunt laten horen met een bijzonder mooie klank. Heel helder vind ik belangrijk.
En dan bedoel ik niet dat scherpe hoog, dat pijn doet in je oren. Nee ‘mooi helder’, dat bestaat ook. Met woorden moeilijk uit te leggen, maar meteen herkenbaar zodra je het hoort. Die kwaliteit is moeilijk te krijgen. Het is alleen haalbaar als het gebruikte hout op een natuurlijke wijze aan de lucht gedroogd is en niet versneld gedroogd in een droogoven. Natuurlijk drogen, dat duurt minstens tien jaar, maar liever nog wat langer. Ook de jaarringen moeten op een bepaalde manier liggen  in de hals, body, of in de bladen. Dan moet het ook nog door een gitaarbouwer met deze kennis verwerkt worden tot een instrument. Veruit de meeste gitaren zijn gemaakt op een fabriek, met in de oven gedroogd hout. De ligging van de jaarringen wordt maar matig rekening mee gehouden. Eigenlijk niet meer dan nodig is om de gitaar heel te houden en dus niet om de klank te verbeteren. Dat doen alleen handbouwers. Fabrieken hebben daar geen tijd voor en niet genoeg mensen die het kunnen beoordelen. Toch kan ik na de bouw van zo’n fabrieksinstrument nog wel het een en ander doen, om de klankeigenschappen te verbeteren en dicht in de buurt te laten komen van een handgebouwd instrument. Dat vraagt wel wat. Vooral veel vaardigheid en ervaring.
Gelukkig mag ik terug kijken op 40 jaar ervaring en kan ik ook zelf pickups wikkelen met de hand gevoerd, zoals dat in het ‘gouden tijdperk’ van de gitaar ook werd gedaan op de fabriek. Een ding is zeker. Plug je zo’n bijzondere gitaar in, dan hoor je bij de eerste aanslag hoe prachtig dit is.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.